Sunde malkende søer 2020

Sunde malkende søer 2020 - SEGES Projektsitet

Søernes mælkeydelse skal tilpasses stigende kuldstørrelse og et krav om stigende daglig kuldtilvækst. Nye normer for aminosyrer og protein til diegivende søer skal sikre, at søerne ikke i diegivningsperioden får for store vægttab i diegivningsperioden, hvilket kan påvirke den efterfølgende reproduktion og holdbarhed negativt. Desuden skal aktiviteter fastlægge, om der kan laves anbefalinger om optimale foderstyrker, som skal virke som ”et loft” på foderstyrken, baseret på antallet af grise hos soen. Endvidere skal det på grund af stigende kuldstørrelse undersøges, om behovet for idealprotein i sen drægtighed er større end nuværende normer. 

Aktiviteterne skal dermed sikre baggrunden for en høj mælkeydelse og ernæringsmæssig balance hos soen, og dermed øge soens holdbarhed, så den kan passe sine egne grise frem til fravænning. Dermed opnås den bedste udnyttelse af ressourcerne (soen og farestien) samt en bedre indtjening for svineproducenten. Det overordnede formål er at danne baggrund for fastlæggelse af nye normer og fodringsanbefalinger til diegivende og drægtige søer.

Der ligger et uudnyttet potentiale i at udnytte automatiske systemer til at logge foderdata hos diegivende søer og sammenkæde disse data med de efterfølgende reproduktionsresultater.
Foredrag holdt ved Fagligt Nyt 2015
Rygspækmåling er et velegnet supplement ved huldvurderingen af søer, således at de placeres på den rigtige foderkurve i både drægtigheds- og diegivningsperioden. De danske næringsstofnormer og fodervejledninger er dækkende for DanAvl-søernes behov.
Øget standardiseret fordøjeligt valin:lysin-ratio ud over 80 % i diegivningsfoderet påvirkede ikke daglig kuldtilvækst eller søernes vægttab.
Ved at øge diegivningsfoderets indhold af aminosyrer og protein opnås en højere daglig kuldtilvækst og et reduceret vægttab hos soen. På baggrund af disse resultater blev normerne til diegivende søer i 2015 øget.

© 2021 - SEGES Projektsitet